WonderKids maakt Franse vertaling van therapiehandleiding mogelijk voor baby’s met (een vermoeden van) unilaterale cerebrale parese

Kinderen met unilaterale cerebrale parese kunnen al op zeer jonge leeftijd problemen ondervinden met hun arm- en handfunctie. Zo kunnen verhoogde spierspanning, spierzwakte en gevoelsstoornissen de ontwikkeling van motorische vaardigheden zoals reiken, grijpen en manipuleren van voorwerpen bemoeilijken. Constraint-induced Movement Therapy (of afgekort ‘CIMT’) is een therapievorm waarbij kinderen worden aangemoedigd om de aangedane arm en hand te gebruiken, terwijl de functie van de voorkeurszijde tijdelijk beperkt wordt door middel van bijvoorbeeld een handschoen of een sling. Het is wetenschappelijk aangetoond dat CIMT de arm- en handfunctie kan verbeteren, en dit al vanaf de leeftijd van 3 maanden zonder daarbij de ontwikkeling van de grove motoriek of de functie van de voorkeurshand te vertragen. Concreet leidt CIMT tot een betere reik- en grijpfunctie, en wordt de aangedane zijde spontaan vaker ingezet tijdens tweehandige activiteiten waardoor de functionaliteit toeneemt.

Therapeuten en onderzoekers van KU/UZ Leuven ontwikkelden daarom een Nederlandstalige handleiding, die gebruikt kan worden als leidraad om CIMT op te starten in de thuissituatie specifiek bij baby’s en peuters met (een vermoeden van) unilaterale cerebrale parese. Omdat de handleiding oorspronkelijk enkel beschikbaar was in het Nederlands, heeft WonderKids vzw de Franse vertaling financieel ondersteund. Dankzij deze vertaling kunnen nu ook Franstalige therapeuten en gezinnen in België en daarbuiten toegang krijgen tot deze relevante en praktische informatie.

Met deze steun draagt WonderKids vzw bij aan de bredere verspreiding van wetenschappelijk-aangetoonde therapieën om de functionaliteit van kinderen met cerebrale parese verder te stimuleren.